Toegico

Op de afspraak

Opening Hollandse zalen. KMSK

 

Na een langverwachte renovatie en in het kader van het Rembrandtjaar, openen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België de zalen gewijd aan de uitzonderlijke permanente collectie van de Hollandse School.

Reis mee naar de Hollandse Gouden Eeuw en (her)ontdek kunstenaars zoals Frans Hals, Rembrandt Van Rijn, Nicolaes Maes, Abraham Bloemaert, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael en Pieter de Hooch. De vernieuwde vleugel "Hollandse School" verwelkomt portretten, landschappen, genretaferelen en stillevens; en biedt  een extensief panorama van deze fascinerende kunstperiode. 

Tot 31 oktober 2019 te Dilbeek

De Blik van Bruegel

Fotograaf Filip Dujardin stelt in de Sint-Annakerk een panorama tentoon, dat bestaat uit foto's van het Pajotse landschap. Filip Dujardin creëert zo een fictief landschap, net zoals Bruegel dat deed door elementen uit verschillende landschappen samen te brengen op één schilderij.

 

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude stierf. De wereldberoemde schilder woonde in Brussel en kwam naar het Pajottenland om te schilderen en inspiratie op te doen. Dat viert Dilbeek met een openluchttentoonstelling met interventies van internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers.

Een kunstenproject over en door het landschap

De openluchttentoonstelling katapulteert Bruegel naar de 21ste eeuw. Je volgt de blik van de schilder toen hij zijn imposante landschapsschilderijen maakte. De kapel van Sint-Anna-Pede en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede, twee monumenten die door Bruegel zijn geschilderd, vormen het vertrek- en rustpunt voor een wandeling van ongeveer 7 km langs 15 installaties.

Vijftien kunstenaars, designers en architecten trekken een spoor door het landschap dat Bruegel heeft geïnspireerd. Ze maken paviljoenen, bouwsels, aanplantingen, landschappelijke figuren, een verhaal, een installatie… Ze doen iets met de plek, spelen met de waarneming van de ruimte, werken desoriënterend of helpen je aandacht juist te richten.

Vaak scheppen ze nieuwe, onverwachte omgevingen. Ze creëren een kader dat je blik op het landschap stuurt en begeleidt.

Meer informatie

Tot 29 december 2019

The Grand Place to be

 

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de inschrijving van de Brusselse Grote Markt op de werelderfgoedlijst van de Unesco, pakken het Museum van de Stad Brussel en de Cel Historisch Erfgoed uit met een unieke tentoonstelling rond dit pareltje van Brusselse architectuur. De tentoonstelling moest wel op de Grote Markt plaatsvinden, in het Broodhuis. Sinds 1887 herbergt dat prestigieuze gebouw immers het Museum van de Stad Brussel dat toeziet op de bewaring, de verrijking en de herwaardering van het Brussels erfgoed én op het doorgeven van kennis bij het brede publiek.

De tentoonstelling is opgebouwd rond het monumentale standbeeld van Sint-Michiel (een windwijzer uit de 15de eeuw). Heel wat thema's met betrekking tot de geschiedenis, de architectuur, de conservatie en de opwaardering ervan komen aan bod. Kunstwerken, archiefdocumenten en zeldzame, nooit eerder getoonde archeologische voorwerpen (een heel aantal uit culturele instellingen en privécollecties) werden voor het eerst samengebracht. Ook restauratiewerken worden belicht aan de hand van werkdocumenten, werffoto's, werktuigen en originele onderdelen van de gevels.