Folon. A journey in Brussels
Naar aanleiding van het 90ste geboortejaar van Jean-Michel Folon (1934-2005) eert Brussel de Belgische kunstenaar met tal van evenementen en tentoonstellingen.
Tot september bieden drie Brusselse musea en de Fondation Folon het publiek de kans om de vele facetten van die veelzijdige kunstenaar te (her-)ontdekken. Folon blonk immers uit in bijzonder veel verschillende technieken: als tekenaar, illustrator, schilder, dichter en beeldhouwer doorbrak hij, tegen de dominante artistieke trends van zijn tijd in, de grenzen tussen de verschillende genres.
Activiteiten Folon in Brussel
Van 1 maart tot 31 mei 2024 is er de "Beeldenroute", een openlucht-tentoonstelling in de Brusselse binnenstad met een twintigtal van Folons mooiste sculpturen. Ze zijn te zien op enkele van de mooiste plaatsen van de Belgische hoofdstad: de Koninklijke Sint-Hubertus-galerijen, de Kunstberg, het Koningsplein en de Kleine Zavel.
Tot 21 juli loopt in het Magrittemuseum een tentoonstelling "Magritte – Folon". Folon ontdekte Magritte toen hij twintig was via de reeks muurschilderingen die Magritte had ontworpen voor het casino van Knokke. Een ware openbaring: "In de schilderkunst mag echt alles. Zelfs mysteries uitvinden", zei hij daarover. De tentoonstelling slaat bruggen tussen het werk en de beeldtaal van deze twee grote Belgische kunstenaars, met aandacht voor hun overeenkomsten en hun bijzonderheden.
Tot 23 september in het Autrique huis te Schaarbeek: "Folon Insoliet". Van de kelder tot de zolder zijn er allerhande werken en voorwerpen te zien die Folon, een verwoed verzamelaar, zijn leven lang op rommelmarkten tegenkwam.
Gebouw 'La Royale Belge' in de prijzen
De voormalige zetel van de "Royale Belge" te Watermaal-Bosvoorde (Vorstlaan) is onlangs (maand maart) 2 maal in de prijzen gevallen : het heeft namelijk een dubbele award ontvangen van de Mipim (Marché international des professionnels de l'immobilier) te Cannes.
De herbestemming van het gebouw werd bekroond als beste renovatieproject én als beste project voor gemengd gebruik. Het kruisvormige Royale Belge-gebouw met een buitengewone architectuur en 14.000 m² gevels in gefumeerd glas, waar de omringende watervlakken zich in weerspiegelen, werd ontworpen door architecten René Stapels en Pierre Dufau en ingehuldigd in 1970.
Het is typerend voor de bedrijfsarchitectuur uit de jaren zestig en prijkt sinds 2019 op de erfgoedlijst van het gewest. Het werd na een grondige renovatie en herbestemming in 2023 opnieuw geopend, nu als een gebouw met verschillende doeleinden, o.a. een co-working ruimte, kantoren, een foodmarket (de 'Fox'), hotel, auditorium en sport- en wellness centrum. Royale Belge is een voorbeeldproject geworden van hoe een gebouw op een duurzame manier nieuw leven kan worden ingeblazen.